Psykisk ohälsa kan påverka förmågan att söka hjälp med sin ekonomi

Psykisk ohälsa kan ha en betydande påverkan på människors inställning till att söka hjälp med sin privatekonomi på flera sätt. Bland annat på grund av det stora stigmat som finns kring att vara skuldsatt som leder till ökad ångest och uppgivenhet.

Vi på Ekonomirådgivningen är väl medvetna om denna problematik och har egna erfarenheter av att kämpa med psykisk ohälsa. Att ta tag i en svår ekonomisk situation samtidigt som det finns ångest, depression eller andra psykiatriska diagnoser med i bilden är otroligt krävande.

Här är några faktorer som kan spela in:

1. Skam och stigma

Många som lider av psykisk ohälsa känner skam och stigma kring både sin mentala hälsa och sin ekonomiska situation. Detta kan göra att de undviker att söka hjälp eftersom de är rädda för att bli dömda eller missförstådda.

2. Brist på energi och motivation

Psykisk ohälsa, såsom depression och ångest, kan leda till en allmän brist på energi och motivation. Detta kan göra att människor inte orkar ta itu med sin ekonomiska situation eller söka den hjälp de behöver.

3. Kognitiva svårigheter

Psykisk ohälsa kan påverka kognitiva funktioner som koncentration, beslutsfattande och problemlösning. Detta kan göra det svårt att hantera ekonomiska frågor och att ta de steg som krävs för att söka hjälp.

4. Rädsla och ångest

Ångest och rädsla kan göra att människor undviker att konfrontera sina ekonomiska problem. Rädslan för att möta verkligheten om sin ekonomiska situation kan göra att man skjuter upp att söka hjälp.

5. Social isolering

Människor med psykisk ohälsa kan ofta känna sig isolerade och sakna sociala nätverk som kan uppmuntra dem att söka hjälp. Bristen på stöd från familj och vänner kan göra det svårare att ta steget att söka ekonomisk rådgivning.

6. Bristande tillit till hjälpinsatser

Psykisk ohälsa kan påverka individens tillit till andra, inklusive professionella rådgivare och institutioner. Misstro mot att dessa instanser kan erbjuda verklig hjälp kan hindra människor från att söka stöd.

7. Undvikande beteende

Psykisk ohälsa kan leda till undvikande beteende, där individer undviker att ta itu med stressande eller ångestfyllda situationer, inklusive ekonomiska problem. Detta undvikande kan förvärra situationen och försvåra för dem att söka hjälp.

8. Negativ självbild

Människor som lider av psykisk ohälsa kan ha en negativ självbild och känna sig misslyckade eller ovärdiga hjälp. Detta kan leda till att de inte tror att de förtjänar eller kan dra nytta av ekonomisk rådgivning.

9. Oorganiserad vardag

Psykisk ohälsa kan leda till en oorganiserad vardag, vilket kan göra det svårt att hålla koll på räkningar och ekonomiska åtaganden. Detta kaos kan göra att man undviker att söka hjälp eftersom det känns överväldigande att få ordning på allt.


För att övervinna dessa hinder och uppmuntra människor med psykisk ohälsa att söka hjälp med sin privatekonomi, är det viktigt att skapa en stödjande och icke-dömande miljö. Detta kan inkludera att erbjuda lättillgänglig och förståelig information, skapa stödgrupper, och utbilda ekonomiska rådgivare i att hantera klienter med psykisk ohälsa. Samarbete mellan mentalvårdstjänster och ekonomisk rådgivning kan också vara en effektiv strategi för att hjälpa individer att ta itu med både sina mentala och ekonomiska utmaningar.

Snart öppnar vi!

Behöver du ekonomisk rådgivning? Just nu förbereder vi våra kostnadsfria tjänster så vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Skriv upp dig på väntelistan så får du ett mail när vi öppnar.

Vi använder dina uppgifter endast för att kontakta dig. Inget annat.

Du kanske även gillar

Vilka är orsakerna till att allt fler hamnar hos Kronofogden?

Den stora överskuldsättningen i Sverige har flera orsaker som tillsammans bidrar till den tuffa ekonomiska situation som många hushåll befinner sig i.

Piska eller morot? Vad fungerar egentligen bäst?

När du har svårt att betala dina räkningar i tid tillkommer alltid extra avgifter som du måste betala.

Ett system i fritt fall – med livsfarliga konsekvenser

De senaste åren har överskuldsättning blivit ett allt mer påtagligt problem i Sverige. Antalet svenskar som hamnar hos Kronofogden har ökat dramatiskt, och med detta följer en djup oro för det samhälle vi bygger.