Överskuldsättningen skenar och skapar stort mänskligt lidande – Något måste göras pronto!
De senaste åren har överskuldsättning blivit ett allt mer påtagligt problem i Sverige. Antalet svenskar som hamnar hos Kronofogden har ökat dramatiskt, och det ser inte ut att gå åt rätt håll – snarare tvärt om. Att så många människor drabbas av ekonomisk otrygghet och fastnar i en ond spiral av skulder och betalningsanmärkningar är inget annat än ett haveri från samhällets sida.
Något som blir allt mer uppenbart är att systemet för att motverka överskuldsättning inte längre fungerar (om det ens någonsin har gjort det?). De förändringar som skett under de senaste åren, både på marknaden och i regelverket, har inte hjälpt till att bromsa utvecklingen. Lånefällorna har blivit fler, och med ökad digitalisering och lättillgänglighet på snabblån och krediter har allt fler dragits in i skuldproblem.
Vad är det då som ligger bakom detta?
En stor del av ansvaret ligger hos de kreditgivare som på ett aggressivt sätt marknadsför högriskprodukter till sårbara konsumenter. Här behövs ett skarpare regelverk och ett tydligare ansvarstagande från kreditgivarnas sida.
Självklart ligger ett stort ansvar på individen att ta välinformerade beslut och inte belåna sig i onödan. Men något som ofta förbises i debatten är de grundläggande orsakerna bakom att så många hamnar i dessa skuldfällor; såsom en stigande arbetslöshet, ökande psykisk ohälsa, lågkonjunktur, konsumtionshets samt ökade levnadskostnader. Lägg därtill ett allt svagare välfärdsystem så har vi en perfekt coctail av faktorer som kan förklara varför vi nu står i en situation där en halv miljon svenskar har skulder hos Kronofogden.
Samhällets insatser för att skydda de mest utsatta från att fastna i ett livslångt skuldberg måste intensifieras. Kronofogdens statistik talar sitt tydliga språk: en allt större andel av befolkningen lever med betalningsanmärkningar där konsekvenserna är förödande – inte bara för individen utan också för samhället i stort. Den psykiska ohälsan ökar, och de sociala klyftorna blir allt djupare. Enligt Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) är självmord mer än dubbelt så vanligt hos människor som har skulder hos kronofogden. Detta är en siffra att verkligen ta på största allvar.
Det är dags att vi ser över vårt system. Ett första steg vore att skärpa reglerna för snabblån och konsumtionskrediter. Den enkla tillgången till krediter i kombination med högre levnadskostnader har visat sig vara en farlig kombination. Vi måste också stärka den ekonomiska rådgivningen och säkerställa att personer som riskerar överskuldsättning får rätt stöd i tid. Ett mer förebyggande arbete kan bidra till att minska trycket på både enskilda individer och på Kronofogden.
Politikerna måste agera – och de måste göra det nu. Det räcker inte med småjusteringar i lagstiftningen eller halvhjärtade insatser. Vi behöver en kraftfull nationell strategi som på allvar tar itu med den snabbt växande skuldsättningskrisen. Om inget görs riskerar vi en framtid där ännu fler svenskar fastnar i ett liv präglat av skuld, fattigdom och hopplöshet där den yttersta konsekvensen är att människor väljer att avsluta sitt liv i förtid.
Överskuldsättningen är inte bara ett ekonomiskt problem för den enskilde – det är en fråga om liv och död som samhället måste börja ta ansvar för.