Är allt en enda röra? Lugn, vi vet hur det är.

Kivra, autogiron, brev, Klarna, prenumerationer, e-post, sms, e-faktura…Idag kan räkningar komma på många olika ställen, vilket är minst sagt förvirrande. Att det du ska betala dessutom kan debiteras månads-, kvartals-, halvårs- eller årsvis gör inte direkt det hela enklare.

Det är verkligen inte konstigt att många känner att det är svårt att hålla koll på sina räkningar med så många olika sätt att ta emot dem och olika betalningsfrekvenser. Här är några aspekter som bidrar till förvirringen:

Mångfald av leveransmetoder

Räkningar kan komma via

  • Kivra (digital brevlåda)
  • Autogiro (automatiska betalningar från bankkonto)
  • Brev (fysiska pappersräkningar)
  • Klarna (betalningslösning för onlineköp)
  • E-post (digitala räkningar)
  • SMS (betalningspåminnelser eller räkningar)
  • E-faktura (elektroniska fakturor direkt till internetbanken)


…och olika betalningsfrekvenser

Räkningar kan debiteras med olika intervaller:

  • Månadsvis
  • Kvartalsvis
  • Halvårsvis
  • Årsvis

Oregelbundna betalningstider

Vissa räkningar kan ha specifika förfallodagar som inte alltid sammanfaller med andra, vilket gör det svårt att samordna alla betalningar.

Många betalningskanaler

Betalningar kan göras via olika kanaler som internetbank, mobilappar, fysiska bankkontor eller betalningslösningar som Klarna, vilket kan skapa ytterligare förvirring.

Tips för att hålla bättre koll:


  1. Centralisera betalningar: Försök att samla så många räkningar som möjligt i en eller två plattformar. Exempelvis kan du använda Kivra för att få en överblick över digitala räkningar och e-fakturor direkt till internetbanken.

  2. Automatisera betalningar: Använd autogiro för fasta utgifter som hyra, el och abonnemang. Detta minskar risken för att missa betalningar.

  3. Kalender och påminnelser: Använd en kalender (digital eller fysisk) där du noterar förfallodagar för alla räkningar. Ställ in påminnelser några dagar i förväg.

  4. Kontrollera och organisera regelbundet: Avsätt tid varje månad för att gå igenom dina räkningar och betalningar. Detta kan hjälpa dig att upptäcka eventuella missade eller felaktiga betalningar.

  5. Använd budgeteringsverktyg: Det finns många appar och verktyg som hjälper dig att hålla koll på din ekonomi och dina betalningar. Testa gärna vårt budgetverktyg som kommer inom kort.



Att skapa en struktur och rutin för att hantera räkningar kan avsevärt minska förvirringen och hjälpa dig att hålla bättre koll på din ekonomi. Men ingen har sagt att det är lätt… Det svåraste är oftast att ta tag i allting och börja skapa någon slags ordning i kaoset. Vi vet att det tar emot och att det är lätt hänt att tänka att “jag gör det sen”. Helt förståeligt. Men känslan när det är fixat och du börjar få mer kontroll är fantastisk.

Vi finns här om du behöver en spark i baken eller någon som peppar dig att komma igång.

Snart öppnar vi!

Behöver du ekonomisk rådgivning? Just nu förbereder vi våra kostnadsfria tjänster så vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Skriv upp dig på väntelistan så får du ett mail när vi öppnar.

Vi använder dina uppgifter endast för att kontakta dig. Inget annat.

Du kanske även gillar

Överskuldsättning handlar om mer än bara dåliga ekonomiska beslut

Varför är det fel väg att gå att lägga skulden på individen vid överskuldsättning? Överskuldsättning, där en persons skulder överstiger deras betalningsförmåga, har blivit ett allt vanligare problem i samhället.

Piska eller morot? Vad fungerar egentligen bäst?

När du har svårt att betala dina räkningar i tid tillkommer alltid extra avgifter som du måste betala.

Är du skuldsatt? Du är inte ensam!

Vid årsskiftet hade 417 248 svenskar skulder hos Kronofogden, vilket är en ökning med 6 procent från föregående år​.