När barn inte går till skolan

Kicki Fagerlund

Att ha ett barn som inte går i skolan, så kallade hemmasittare eller hemmakämpare, innebär stora utmaningar på många plan. Som förälder är det framförallt känslomässigt tungt och det krävs stora insatser för att stötta sitt barn i en svår situation. Skolplikten ställer höga krav och om förståelsen och anpassningarna från skolan inte finns där blir situation ännu svårare.

Något som ofta glöms bort när vi pratar om detta är de ekonomiska problem som många familjer drabbas av när ett barn inte längre deltar i skolundervisningen.

I denna artikel går vi igenom några av de största ekonomiska utmaningarna för föräldrar till barn som av olika anledningar inte är i skolan.

1. Minskad inkomst på grund av ökad närvaro hemma

När ett barn slutar gå i skolan tvingas många föräldrar att vara hemma mer för att ta hand om barnet. Detta kan leda till att föräldern måste gå ner i arbetstid eller till och med säga upp sig helt från sitt jobb. Mindre arbetstid innebär självklart en minskad inkomst, och för ensamstående föräldrar kan detta vara särskilt påfrestande. För många familjer kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop när det bara är en inkomst eller när inkomsten minskar dramatiskt. Med hjälp av ett läkarintyg kan du som förälder få möjlighet att vabba fler än de sju dagar på rad som tillåts idag. Antalet vabbdagar på ett år är dock begränsade till 120 stycken, vilket innebär att man snabbt slår i taket och blir då utan ersättning.

2. Långa väntetider på vård och bidrag

Barn som är hemmasittare har ofta bakomliggande orsaker som psykisk ohälsa eller neuropsykiatriska diagnoser. Detta kan kräva vårdinsatser i form av terapi, utredningar och annan extern hjälp men där väntetiderna är mycket långa. Att behöva vänta länge på att få hjälp utlöser en kedja av ekonomiska problem där du måste invänta läkarbesök och utredning för att till exempel kunna söka Omvårdnadsbidrag från Försäkringskassan. När du väl har rätt intyg på plats är handläggningstiden för just detta bidrag (som du har rätt till om ditt barn får en neuropsykiatrisk diagnos) c:a 120 dagar (dvs fyra månader).

3. Ökad stress och press på föräldrarna

Föräldrar kan känna en enorm press att lösa situationen, samtidigt som de hanterar sina egna känslor av oro, frustration och skuld. Det kan leda till att föräldrar känner sig överväldigade, vilket kan påverka deras mentala hälsa och göra dem mindre tillgängliga emotionellt för både barnet och andra familjemedlemmar. Om en förälder behöver avstå från arbete eller minska sin arbetstid, kan den ekonomiska stressen dessutom förvärra spänningar mellan partners. Detta kan leda till att en skilsmässa eller separation är nödvändig, vilket belastar ekonomin ytterligare.

4. Extrautgifter för att hålla barnet sysselsatt

Hemmasittande barn behöver ofta mycket stimulans och aktiviteter för att förhindra isolering och psykisk ohälsa. Det kan handla om allt från privata kurser, sportaktiviteter till fritidsintressen, som alla innebär kostnader. Ibland måste föräldrar också köpa extra resurser som teknik, böcker eller material för att försöka hålla barnet engagerat hemma. Dessa utgifter kan snabbt dra iväg och bli en tung ekonomisk börda.

5. Långsiktiga konsekvenser för ekonomin

Utöver de omedelbara kostnaderna som föräldrar till hemmasittare möter, finns också långsiktiga ekonomiska effekter. Att behöva avstå från arbete eller dra på sig skulder kan påverka familjens finansiella stabilitet under lång tid framöver. Det kan leda till ökade lån, kreditkortsskulder och i värsta fall kan föräldrar hamna hos inkassobolag eller Kronofogden om de inte klarar av att hantera de ekonomiska kraven.

Hur kan föräldrar till hemmasittande barn få stöd?

Det är viktigt att föräldrar till hemmasittande barn inte lämnas ensamma i sina ekonomiska utmaningar. Det finns några vägar till stöd:

  • Kommunal hjälp: Många kommuner erbjuder ekonomiskt stöd och familjecoachning via socialtjänsten för familjer i svåra situationer.
  • Rådgivningstjänster: Tjänster som budget- och skuldrådgivning kan vara till stor hjälp för att planera ekonomin och få koll på utgifter och inkomster. När vi är igång med vår digitala rådgivning kommer vi kunna hjälpa dig som befinner dig i denna situation. Vi har egna erfarenheter av att ha barn som är hemmasittare och vilka konsekvenser detta får på ekonomi och hälsa.
  • Sociala stödgrupper: Att hitta andra föräldrar i samma situation till exempel via denna Facebookgrupp kan vara en stor emotionell och praktisk lättnad. Genom att dela erfarenheter kan man hitta lösningar på gemensamma problem.

Mer stöd till denna växande grupp behövs

Föräldrar till hemmasittande barn står inför flera utmaningar, och de ekonomiska svårigheterna är bara en del av en större bild. Det är därför viktigt att lyfta frågan om hur dessa familjer kan få bättre stöd, både ekonomiskt och socialt, för att undvika att de hamnar i en ohållbar situation. Alla föräldrar förtjänar att få den hjälp de behöver för att både de själva och deras barn ska kunna må så bra som möjligt – även under svåra omständigheter.

Snart öppnar vi!

Behöver du ekonomisk rådgivning? Just nu förbereder vi våra kostnadsfria tjänster så vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Skriv upp dig på väntelistan så får du ett mail när vi öppnar.

Vi använder dina uppgifter endast för att kontakta dig. Inget annat.

Du kanske även gillar

Psykisk ohälsa kan påverka förmågan att söka hjälp med sin ekonomi

Psykisk ohälsa kan ha en betydande påverkan på människors inställning till att söka hjälp med sin privatekonomi på flera sätt. Läs om vilka faktorer som kan spela in i detta inlägg.

Är du skuldsatt? Du är inte ensam!

Vid årsskiftet hade 417 248 svenskar skulder hos Kronofogden, vilket är en ökning med 6 procent från föregående år​.

Så vågar du ringa inkassobolagen

Något som många drar sig för är att ringa till inkassobolag och andra som väntar på att få betalt. Vi på Skuldrådgivningen.se vet hur det känns att ha ångest i flera dagar inför ett sådant samtal.